Historia

Historien om skrattyoga började i Indien

1995 började allmänläkaren Madan Kataria att skratta i parker i Mumbai, Indien. Efterhand krävdes inga ordlekar eller vitsar, det fysiska skrattet utmynnade ändå i äkta skratt. I över 25 år har han sedan rest jorden runt för att sprida Hasya Yoga eller ”Laugh for no reason”, tillsammans med sin fru Madhuri. Hon är yogalärare och inspiratör till djupandningen mellan övningarna och även till yogans principer om kopplingen mellan kropp och sinne i metoden.

Så det är lekfulla skrattövningar i grupp på en halv till ett par minuter som varvas med djupandning och kroppsrörelser för att sträcka och tänja och mjuka upp kroppen.
Idag finns mer än 10 000 klubbar i 100 länder. Skrattklubb1 i Linköping fanns under perioden 2005-2016 då verksamheten flyttade till Stockholm. Där hade vi skrattklubb på flera platser, bla. på Stockholm City Conference Center fram till coronapandemin slog till.

Metoden sprids varje dag året runt genom nätverket av certifierade skrattyogainstruktörer och nya kurstillfällen för skrattinstruktörer erbjuds. En vision finns kring att skapa ett skrattuniversitet i Indien. Det börjar bli verklighet nu i närheten av Mumbai.

Kommentarer inaktiverade.