Skrattyoga

Hur går det till?

Vadå, skratta utan anledning?! Ska vi bara vrålskratta så där rakt ut? Ska du få mig att skratta? Frågorna är många. Om du inte vill?– ja då fungerar inte skrattyoga. Det är en frivillig, varsam form av lekfullhet. Ingen tvingar dig, ingen ska prestera och behöva visa sig duktig. Skrattet är en direkt kommunikation, oavsett språk, kön, ålder, ras eller religion. Alla kan delta med några få undantag, läs under fliken ”Effekter” för mer information.

Det är enkla skrattövningar i grupp varvade med djupandning från yogan. Det har inget med humor att göra. Du behöver inte ha någon anledning att skratta och du behöver inte vara glad från början. Du blir glad. Samma områden aktiveras i hjärnan när vi tänker på att utföra något som när vi verkligen gör det.

Rörelse, djupandning och ögonkontakt gäller. Inget ombyte eller svåra positioner. Efter ett tag övergår det simulerade skrattet för många till ett äkta då deltagarna smittar varandra. Gruppstorlek varierar från ett fåtal personer till tiotusen… Inne eller utomhus kvittar. Du börjar i det fysiska skrattet och tänker inte så mycket utan upplever mest. En helhetsupplevelse. Effekterna och känslorna kommer genom övningarna. Det kan kännas lite knepigt precis i början med hohohahaha men det löser sig… Om det inte fungerar för dig efter att du provat ditt skratt ett litet tag så återkommer du en annan gång helt enkelt. Allt är frivilligt, ingen ska pressas till något utan skrattet ska upplevas och komma inifrån. Som leken.

Användningsområden

Metoden har flera användningsområden som beskrivs utförligare längre ner. I vissa länder har skrattinstruktörerna fokuserat på hälsovinster och jobbar med äldreomsorg eller vårdinrättningar. Andra har fokus på företagen och deras behov av stressreducering, kreativitet och effektivitet. Ytterligare andra skrattinstruktörer jobbar med grupper av privatpersoner som ett rekreationsbehov. Varje vecka finns vittnesmål från skrattrörelsen om hur skrattet förändrat livet och situationen för individer och grupper av människor.

Skratt för vård och omsorg

Skratt för företag

Skratt för dig och mig och inom friskvård


Grundaren Madan Kataria och hans fru Madhuri och Helen Thyrvin

Kommentarer inaktiverade.